“ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ” ΣΤΗΝ ΔΟΞΑ ΑΔΕΝΔΡΟΥ

Στην μεγάλη ιστορία της Δόξας Άδενδρου, δεν ήταν λίγες οι φορές που πολλά παιδιά ακολούθησαν τα… χνάρια των πατεράδων τους, παίζοντας κι’ αυτοί ποδόσφαιρο στην ομάδα του χωριού μας. Κάποιοι μάλιστα, κατάφεραν να τους ξεπεράσουν κιόλας, κάνοντας μεγαλύτερη “καριέρα” απ’ αυτούς, ενώ κάποιοι άλλοι δεν τα κατάφεραν το ίδιο καλά.

ΤΑ… ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΖΙΜΑ, ΧΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ

Βέβαια έχουμε και τρεις περιπτώσεις που την αρχή την έκαναν οι παππούδες, όπως του Δημήτρη (Τάκη) Τζίμα, ο οποίος έπαιζε στα πρώτα… πέτρινα χρόνια της Δόξας. Τον ακολούθησε ο γιός του Γιάννης Τζίμας και τώρα συνεχίζει την “παράδοση” ο εγγονός του Δημήτρης Τζίμας. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Γιαννάκη Χαρινά, ο οποίος “είδε” τον γιό του Άγγελο (λίγο) αλλά και τους εγγονούς του Γιάννη (λιγότερο) και Γιώργο (περισσότερο) να ακολουθούν τα χνάρια του. Μία ακόμη περίπτωση ήταν κι’ αυτή του Νίκου Νύχτα που έπαιξε πολλά χρόνια ποδόσφαιρο, κι’ αυτός πριν ακόμη αναγνωριστεί επίσημα η ομάδα. Ο γιός του Γιώργος, έπαιξε λίγο, λόγω δουλειάς, ενώ ο εγγονός του Νικολάκης Νύχτας, με το που καθιερώθηκε στην ομάδα, χάθηκε πρόωρα και άδικα πριν από 19 χρόνια.

ΔΥΟ – ΔΥΟ ΑΠΟ ΝΤΕΝΤΟ, Τ. ΣΤΕΡΓΙΑΝΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΚΟ

Στη συνέχεια έχουμε τρεις περιπτώσεις όπου τρεις μπαμπάδες, ένας παλαιότερος, ένας… ενδιάμεσος και ένας νεότερος, είδαν και τα δύο παιδιά τους να παίζουν μπάλα στην Δόξα. Ο Δήμος Ντέντος που ήταν, την δεκαετία του ’50, ένας σκληροτράχηλος αμυντικός “είδε” και τους δυο γιους του, τον Γιώργο (περισσότερο) και τον Σταύρο (λιγότερο) να δεσπόζουν κι’ αυτοί στην άμυνα της Δόξας. Στη συνέχεια ο Τάκης (Τάκος) Στεργιανός, που έπαιξε κι’ αυτός πάρα πολλά χρόνια “είδε” έστω και για λίγο, τους γιούς του Χρήστο και Κώστα, να φοράνε κι’ αυτοί την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Ο Κώστας Μανίκος υπερασπίστηκε, από το τέλος της δεκαετίας του ’70, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα γκολπόστ της Δόξας και το παράδειγμά του ακολούθησε ο μικρός του γιος Κυριάκος, ενώ ο μεγαλύτερος γιος του Γιώργος, ήταν ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς της. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Άγγελος Χαρινάς, με τους γιους του Γιάννη και Γιώργο, που διαδέχθηκαν τον (πατέρα του… και παππού τους) Γιαννάκη Χαρινά.

ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΝ

Από εκεί και πέρα έχουμε τις περιπτώσεις του Βασίλη Συντρίνη και του γιού του Στράτου, που η καριέρα τους στο ποδόσφαιρο ήταν ισάξια, αλλά όχι και στην διαιτησία, εκεί όπου ο Στράτος Συντρίνης, ξεπέρασε τον πατέρα του!!! Ο Λάμπης Μυλωνόγλου έπαιξε κι’ αυτός, όπως και ο Μιχάλης Καμαράς, πολλά χρόνια, οι γιοί τους όμως, Ηλίας Μυλωνόγλου και Λυμπέρης Καμαράς, δεν μπόρεσαν να τους ξεπεράσουν, σε αντίθεση με τον Κώστα Σταθάκη που ξεπέρασε τον μπαμπά του Γιώργο, ο οποίος έπαιξε ελάχιστα. Άλλες περιπτώσεις, που οι γιοί δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους γονείς τους, ήταν του Θάνου Μάνου και του γιού του Γιώργου, του Αδάμ Πέϊκου και του Σωτήρη, του Λάκη Αρχοντόγλου και του Φάνη, του Άγγελου Αγγελάρα και του Στέλιου, του Αντώνη Κούτσικου και του Σωτήρη, του Βαγγέλη Αδαμίδη και του Γιώργου, ενώ έφτασαν και ξεπέρασαν τους μπαμπάδες τους οι: Νίκος Γαβανάς (Σάκη), Νίκος Φειδιάρης (Γιώργο), Γρηγόρης Μπαγιόκας (Νίκο), όχι όμως και ο Γιώργος Δημητριάδης τον Στέφανο (σαν ποδοσφαιριστής) προσπαθεί όμως να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει σαν προπονητής, ακολουθώντας και σ’ αυτόν τον τομέα, τα… χνάρια του πατέρα του. Τελευταία περίπτωση, αυτή του Κυριάκου Γκέρτση που καθιερώθηκε πέρυσι στο κέντρο της άμυνας της Δόξας και όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τον πατέρα του Νίκο που αγωνίστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, μέχρι και την περίοδο 1995-’96.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΕ… ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Απ’ όσο θυμάμαι και απ’ όσο έψαξα, δεν βρήκα καμία περίπτωση παράγοντα που να ακολούθησε τα… χνάρια του πατέρα του, ή του παππού του (!!!) εκτός από τους αδερφούς Λημνιού (Μαρκος και Γιώργος) επί θητείας των οποίων η Δόξα Αδένδρου ανέβηκε δύο φορές στην Α’ κατηγορία, το 1981 (για πρώτη φορά στην ιστορία της) επί Μάρκου… και το 2005 επί Γιώργου.*Στις φωτογραφίες διακρίνονται: Γρηγόρης Μπαγιόκας (πάνω αριστερά), Νίκος Γαβανάς και Δημήτρης Τζίμας (πάνω δεξιά), Κυριάκος και Γιώργος Μανίκος (κάτω αριστερά), Γιώργος Ντέντος (κάτω στο κέντρο) και Κυριάκος Γκέρτσης (κάτω δεξιά).

 Ο Γρηγορης Μπαγιοκας ξεπέρασε τον πατέρα του Νίκο.
Ο Νίκος Γαβανάς (αριστερά) και ο Δημήτρης Τζίμας, έφτασαν και ξεπέρασαν τους γονείς τους Σάκη και Γιάννη.
Κυριάκος (αριστερά) και Γιώργος Μανίκος, ακολούθησαν τα… χνάρια του πατέρα τους Κώστα.
Ο Γιώργος Ντέντος (καμπόης) ξεπέρασε τον πατέρα του Δήμο.
Ο 15χρονος Κυριάκος Γκέρτσης, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσει τον πατέρα του Νίκο.