ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Στα 67 χρόνια της ιστορίας της, από τον “πάγκο” της Δόξας Άδενδρου… πέρασαν αρκετοί προπονητές. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, πρόσφεραν αυτά που μπορούσαν για το καλό της ομάδας μας. 

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ…

Τα πρώτα δέκα χρόνια φυσικά ούτε λόγος για προπονητές!!! Δυο – τρεις παλιοί παίκτες της, σε συνεργασία με την εκάστοτε διοίκηση, “έφτιαχναν” την 11αδα και μέχρι το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60, κανείς δεν θυμάται κανέναν προπονητή!!! Ο πρώτος προπονητής που ήρθε στο Άδενδρο ήταν ένας παλιός ποδοσφαιριστής του Θερμαϊκού, ο Κώστας Παπαγιαννάκης και τον ακολούθησε ο παλιός τερματοφύλακας της Βέροιας Γιάννης Σαμαράς. 

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΜΑΛΙΟΓΛΟΥ

Αυτοί οι δύο πέρασαν απ’ την Δόξα την δεκαετία του ’60, για να έρθει, με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 ο πρώην αμυντικός του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Νικήτας Μαλιόγλου. Από ‘κει και πέρα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα… και πριν γίνει διαιτητής, ανέλαβε ο παλιός ποδοσφαιριστής της, Φώτης Ευστρατίου, για να ακολουθήσει ένας ακόμη παλιός ποδοσφαιριστής της, ο Γιώργος Γκιουλέκας (πρώτη φωτογραφία, πάνω αριστερά) ο οποίος σχεδόν όλη την δεκαετία του ’70, με κάποιες διακοπές, ήταν στον πάγκο της και πανηγύρισε μαζί της ένα αήττητο πρωτάθλημα και την άνοδο της Δόξας στην Β’ κατηγορία το 1975, ενώ για ένα μικρό διάστημα ήταν και ο Θάνος Μάνος, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Δόξας και ήταν αυτός που έφερε τον Μαλιόγλου.

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ, ΔΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

Την επόμενη χρονιά τον διαδέχθηκε ο παλιός ποδοσφαιριστής του Άρη και της ΑΕΚ, Στέφανος Δεμίρης, μετά επέστρεψε ο Γκιουλέκας, για ένα μικρό χρονικό διάστημα πέρασε και ο παλιός παίκτης της Καστοριάς, Αλέκος Καραμανίδης, με τον οποίο η Δόξα έφτασε μέχρι τους “τέσσερις” του κυπέλλου της ΕΠΣΜ το 1978, όταν αποκλείστηκε με 0-1 απ’ τον μετέπειτα κυπελλούχο Θερμαϊκό… και κάπως έτσι έκλεισε κι’ αυτή η δεκαετία. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80 ήρθε ένας προπονητής που άλλαξε πολλά πράγματα στο Άδενδρο, κυρίως την νοοτροπία που μέχρι τότε επικρατούσε και οδήγησε την Δόξα, για πρώτη φορά, στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΠΑΥΛΟ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Ο λόγος για τον παλιό ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Παύλο Θεοδοσιάδη (κάτω, στο κέντρο) ο οποίος πέρασε ακόμη δύο φορές από τον πάγκο της, προς το τέλος της δεκαετίας του ’90. Τον Θεοδοσιάδη, διαδέχθηκε ο πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη και της Αναγέννησης Επανομής, Νίκος Μιμίδης και από ‘κει και πέρα ανέλαβε ο παλιός ποδοσφαιριστής της Σάκης Φραγκάκης (πάνω δεξιά) ο οποίος πέρασε κι’ άλλες φορές από τον πάγκο της ομάδας, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, τελευταία το 1996. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΓΙΑΝΝΗ  ΚΕΧΑΓΙΑ

Μετά τον Φραγκάκη, πέρασε (1984-’85) και δεν… ακούμπησε ο Βασίλης Παναγιωτίδης, τον οποίο διαδέχθηκε, στο πρώτο πέρασμά του από το Άδενδρο, ο Γιάννης Κεχαγιάς (κάτω δεξιά) ένας προπονητής που δύο χρόνια αργότερα, το 1987, χάρισε ένα πρωτάθλημα στην Δόξα και την επάνοδο στην Α’ κατηγορία. Ενδιάμεσα πέρασε για λίγο ο Βασίλης Ζουμπουλάκης και για μια χρονιά (1985-’86) ο Θανάσης Μπακάλης. Στην δεύτερη… και καλή περίοδο της Δόξας στην Α’ κατηγορία, “δοκίμασε” να επιστρέψει ο Νικήτας Μαλιόγλου αλλά δεν τα κατάφερε και ακολούθησαν οι: Δήμος Ιωαννίδης, Νίκος Καλταπανίδης και Στέφανος Τριανταφυλλίδης. 

ΦΙΛΩΤΑΣ ΠΕΛΛΙΟΣ ΚΑΙ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκείνος που πρόσφερε τα μέγιστα όμως ήταν ο παλιός αμυντικός του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος, χάρη στην παρουσία του οποίου η Δόξα πραγματοποίησε εντυπωσιακές πορείες στην Α’ κατηγορία. Για λίγο, σε μιά δύσκολη στιγμή, επέστρεψε για τρίτη και τελευταία φορά, ο Γιάννης Κεχαγιάς το 1991. 

ΜΕ ΣΤ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟ 2005

Αμέσως μετά, πάντα στην Α’ κατηγορία, έκανε τα πρώτα προπονητικά του βήματα ο Στέφανος Δημητριάδης (πάνω δεξιά, με το μουστάκι) ο οποίος, στη συνέχεια πέρασε πολλές φορές από τον πάγκο της, οδηγώντας την το 2005 και πάλι στην Α’ κατηγορία. Νωρίτερα είχαν περάσει όμως και οι: Χρήστος Φίλτσος, Μάκης Τσαπανίδης, όπως και οι παλιοί ποδοσφαιριστές της Γιώργος Πανακίδης και Δημήτρης Μπουτζίκος. Ακολούθησαν Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Νίκος Λιούλιας, για ένα μικρό διάστημα ένας ακόμη παλιός ποδοσφαιριστής της, ο Βαγγέλης Αδαμίδης, όπως και ο γιός του Στέφανου Δημητριάδη, Γιώργος Δημητριάδης. Ο Ανέστης Τσόμπανος, ο Γιώργος Μήτσας, όπως και ο Γιώργος Σαββόγλου, πέρασαν κι’ αυτοί, από τον πάγκο της. 

…ΚΑΙ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜΙΔΗ ΤΟ 2014

Ενας ακόμη παλιός ποδοσφαιριστής της, ο Δημήτρης Αδαμίδης (κάτω αριστερά) ήταν αυτός που οδήγησε, το 2014, την Δόξα για τελευταία φορά στην Α’ κατηγορία. Τον Αδαμίδη διαδέχθηκε ο επίσης παλιός ποδοσφαιριστής της Κώστας Μαυρίδης, ενώ ο νεότερός τους Δημήτρης Καραμπάσης με τον Σάκη Κουτρογιάννη, αποτέλεσαν για ένα διάστημα προπονητικό… δίδυμο, όπως και ο Σίμος Βαταμίδης με τον Αντώνη Μηναρετζόγλου. Απ’ τους τελευταίους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της Δόξας Άδενδρου ήταν ο Κώστας Μίκρας, ενώ ο Σάκης Κουτρογιάννης επανήλθε πέρυσι στον πάγκο της και θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά. Ζητάω συγγνώμη αν ξέχασα κάποιον, δεκτή κάθε παρατήρηση…