Ο… ΕΚΠΟΡΘΗΤΗΣ (ΣΤΑΘΑΚΗΣ) ΚΑΙ Ο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ (ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Αφήνοντας πίσω τα… ασπρόμαυρα χρόνια της Δόξας και πριν περάσουμε στα έγχρωμα, πάντα μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, θεώρησα απαραίτητη μια “στάση” σε δύο σημαντικούς ποδοσφαιριστές, που εκείνη την εποχή κρέμασαν, τα γάντια του ο ένας… και τα παπούτσια του ο άλλος!!!Ο λόγος για τον καλύτερο, ίσως, τερματοφύλακα που φόρεσε την φανέλα της, τον Γιώργο Φωτόπουλο και για έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών της, τον Παναγιώτη Σταθάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο είχαν συμμετοχή στους δύο πρώτους τίτλους που κατέκτησε η Δόξα (1965 και 1966) ενώ ο δεύτερος ευτύχησε να κρεμάσει τα παπούτσια του, μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, το 1975.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ

Ο αείμνηστος Γιώργος Φωτόπουλος (πάνω δεξιά) ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο κορυφαίος τερματοφύλακας, που φόρεσε και τίμησε, όσο λίγοι, τη φανέλα της Δόξας Άδενδρου. Στην φωτογραφία (στη μέση, δεξιά) του 1962, ίσως και από το πρώτο (επίσημο παιχνίδι της Δόξας με τον Άρη Κουφαλίων (3-2) στις 11-2-1962, πετάει στην κυριολεξία και αποκρούει φάουλ στο “γάμα” της εστίας του, ενώ την φάση παρακολουθούν, ο αείμνηστος Γιώργος Γκιουλέκας, με το νούμερο 9 στην πλάτη και ο Φώτης Ευστρατίου, με το νούμερο 2, όπως περιγράφει και ο ίδιος (!!!) στο πίσω μέρος της φωτογραφίας (κάτω δεξιά). Το τελευταίο παιχνίδι του Γιώργου Φωτόπουλου, με την φανέλα της Δόξας, ήταν το επεισοδιακό ντέρμπι στον Καστανά, την Κυριακή 18-3-1973. Το γκολ που δέχθηκε στις καθυστερήσεις, δεν του επέτρεψε να κλείσει την καριέρα του με ένα πρωτάθλημα, αυτό όμως δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία του και την προσφορά του…

Ο αείμνηστος Γιώργος Φωτόπουλος με την φανέλα της Δόξας Άδενδρου το 1964.
Ο αείμνηστος Γιώργος Φωτόπουλος επί τω έργω, μαζί με τους Γιώργο Γκιουλέκα (Νο:9) και Φώτη Ευστρατίου (Νο:2)…
Και η περιγραφή της φάσης από τον ίδιο!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Η “ΑΛΕΠΟΥ” ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ο Παναγιώτης Σταθάκης φόρεσε την φανέλα της Δόξας Άδενδρου από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι και την Κυριακή 25-5-1975, την ημέρα που η Δόξα “σφράγισε” την επ-άνοδό της στην Β’ κατηγορία, κερδίζοντας με 3-0 την Δόξα Πενταλόφου, στο ουδέτερο γήπεδο του Θερμαϊκού.Ο Σταθάκης, αν και δεν είχε τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά σωματικά προσόντα, ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς, πετυχαίνοντας πάρα πολλά γκολ με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και με το χέρι, αρκετά χρόνια πριν από τον… Μαραντόνα!!! Πανέξυπνος και με σωστές τοποθετήσεις, μέσα στην αντίπαλη περιοχή, έβρισκε πάντα τον τρόπο να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, ενώ τα εντυπωσιακά ανάποδα ψαλίδια που έκανε, έμειναν στην ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο, σταμάτησαν το ποδόσφαιρο σε ηλικία 30 ετών!!! *Αύριο, τα… πρώτα χρόνια της Δόξας (1975-’77) στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.

Ο Παναγιώτης Σταθάκης με την φανέλα της Δόξας Άδενδρου, το 1972.