11-2-’62: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Η διοίκηση του Μιχάλη Λιάκου, ήταν αυτή που… επισημοποίησε την Δόξα Άδενδρου και μετά την αναγνώρισή της από την ΕΠΟ (Α.Μ.:917) την “έβαλε” και στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα, αυτό της περιόδου 1961-’62, που άρχισε όμως με μια μικρή καθυστέρηση. Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Δόξας, έγινε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 1962 στις 3 το μεσημέρι, για τον β’ όμιλο της Β’ κατηγορίας του πρωταθλήματος της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης.

Κέρδισε στο γήπεδό της, τον Άρη Κουφαλίων με σκορ 3-2, αλλά αν και το ξεκίνημά της ήταν καλό, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και στο τέλος υποβιβάστηκε. Την αμέσως επόμενη χρονιά (1962-’63) συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, αλλά τερματίζοντας δεύτερη, μετά τον Μακεδονικό Γέφυρας, δεν κατάφερε να επανέλθει στην Β’ κατηγορία, ενώ το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου (1963-’64) δεν διοργανώθηκε, για λόγους που δεν μπόρεσα να μάθω.

Στις φωτογραφίες “βλέπουμε” την ομάδα που συμμετείχε στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα, μαζί με τον Μιχάλη Λιάκο, τον άνθρωπο, που μετά τους ιδρυτές της ομάδας, πρόσφερε πολλά στο Αδενδριώτικο ποδόσφαιρο. Ο Λιάκος βρέθηκε στο Άδενδρο λόγω της θέσης του, καθώς ήταν διευθυντής στο εργοστάσιο της Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έφερε κοντά στην Δόξα που είχε καλούς παίκτες και αξιόλογη ομάδα.

Τότε μάλιστα κάποιοι ποδοσφαιριστές της, όπως ο Γιώργος Γκιουλέκας και ο Θάνος Μάνος, χάρη στις δικές του ενέργειες, έπιασαν δουλειά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ενώ και αρκετοί ακόμη παίκτες δούλευαν εκεί εποχιακά. Στην συνέχεια επέστρεψε στην γενέτειρά του, στο Πισοδέρι Φλώρινας, στο οποίο αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος της κοινότητας. Τον διαδέχθηκε στην προεδρία της Δόξας ο Γιάννης Αραμπατζής, επί εποχής του οποίου έγιναν, με προσωπική εργασία τα αποδυτήρια, θέμα για το οποίο θα γράψω και θα δημοσιεύσω φωτογραφίες, τις επόμενες ημέρες.

Η Δόξα ιδρύθηκε το 1953, αλλά αγωνίστηκε για πρώτη φορά στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ, την περίοδο 1961-’62, χάρη στις ενέργειες του πρώτου προέδρου της Μιχάλη Λιάκου, ο οποίος είναι ο πρώτος αριστερά στην φωτογραφία εκείνης της εποχής. Ακολουθούν οι: Γιώργος Γκιουλέκας, Γιώργος Φωτόπουλος, Λάμπης Μυλονόγλου, Αλέκος Τεσσαρομάτης, Θάνος Μάνος, Φώτης Ευστρατίου, Γιάννης Κούσης, Μιχάλης Καμαράς, Θανάσης Νύχτας, Νίκος Καραγκιαούρης, Παράσχος Μπαλαμπάνης και Τάκος Στεργιανός.
Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Δόξας έγινε στο γήπεδο του Άδενδρου, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 1962, αντίπαλο τον Άρη Κουφαλίων, τον οποίο κέρδισε με σκορ 3-2.
Η τελική βαθμολογία του πρώτου πρωταθλήματος που συμμετείχε η Δόξα την περίοδο 1961-’62.
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1962-’63.