1970-’74: ΤΑ “ΠΕΤΡΙΝΑ” ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Με τον υποβιβασμό της Δόξας το 1969-’70, από τη Β’ κατηγορία, έκλεισε η σημαντικότερη δεκαετία της ιστορίας της. Στο ξεκίνημα (1961) αναγνωρίστηκε από ΕΠΟ και ΕΠΣΜ για να συμμετάσχει στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα στις 11-2-’62. Στα μέσα της δεκαετίας (1964-’65 και 1965-’66) κατέκτησε δύο συνεχόμενους τίτλους στα πρωταθλήματα της Γ’ και Β’ κατηγορίας της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ δύο χρόνια αργότερα (1967-’68) είχε την τιμή να συμμετάσχει στο πρώτο “ενιαίο” πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΣΜ.Μετά την ΑΠΕ Λαγκαδά, την Αναγέννηση Επανομής και τον Απόλλωνα Ζαγκλιβερίου, που συμμετείχαν στην Α’ κατηγορία, η Δόξα απ’ το μικρό Άδενδρο, μαζί με τον Καμπανιακό, τον ΑΟΚ Αγίου Αθανασίου, τον ΠΑΟ Ν. Επιβατών και τον Αετό Βασιλικών, μπήκε στην… ελίτ, μέσα στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Περιφέρειας!!!Ο υποβιβασμός της, ήρθε φυσιολογικά, αλλά επειδή μερικές φορές και από την… ζημιά βγαίνει κέρδος, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση, το κέρδος της Δόξας ήταν πολλαπλό. Η εμφάνιση ενός εκ των κορυφαίων παραγόντων, στα διοικητικά της δρώμενα, όπως ήταν ο Αριστογένης Καρακίζης, σε συνδυασμό με την ανάδειξη ενός σπουδαίου ταλέντου, όπως ήταν ο Σάκης Φραγκάκης, ήταν το μεγάλο κέρδος της Δόξας.

ΟΙ 16 ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΗΝ “ΕΝΙΑΙΑ” Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στην Γ’ κατηγορία, αντιμετώπισε τον ΠΑΟ Κουφαλίων, τον ΑΟΚ Αγίου Αθανασίου, τον Απόλλωνα Καστανά, τον Σμυρναϊκό Βαθυλάκκου, τον ΑΟ Μεσημβρίας, τον Μακεδονικό Μ. Μοναστηρίου, τον Θρίαμβο Παρθενίου, τον Μ. Αλέξανδρο Βραχιάς, την Δάφνη Ακροποτάμου, την Αναγέννηση Λουδία, τον Αετό Βαλτοχωρίου, τον Φίλιππο Ελεούσας, τον Αξιό Ανατολικού, την Δόξα Πενταλόφου, τη Νίκη Νεοχωρούδας και τον Εθνικό Μαλγάρων, όχι όμως και την Αναγέννηση Χαλκηδόνας, που ανέβηκε όταν η Δόξα έπεφτε και έτσι “έκλεισε” είκοσι χρόνια μέχρι να την ξανασυναντήσει. Μετά το πρώτο πρωτάθλημα (1961-’62) ξαναβρέθηκαν το 1981-’82, όταν η Δόξα ανέβηκε στην Α’ κατηγορία…Η πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, δεν ήταν καλή για την Δόξα. Με προπονητή τον παλιό της παίκτη και πρώην παίκτη του Μακεδονικού και της ΑΠΕ Λαγκαδά, Φώτη Ευστρατίου, η 7 θέση ανάμεσα σε 9 ομάδες, δεν είναι κάτι που θέλουν να θυμούνται στο Άδενδρο. Την επόμενη χρονιά όμως (1971-’72) ο ερχομός του πρώην αμυντικού ογκόλιθου του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Νικήτα Μαλιόγλου, ήταν ένα γεγονός που παρά το ότι πέρασε σχεδόν μισός αιώνας, δεν είναι λίγοι που ακόμη τον θυμούνται και τον μνημονεύουν. Ανάλογη ήταν και η πορεία της με την κατάκτηση της 4ης θέσης, πίσω από τα Κουφάλια, τον Σμυρναϊκό Βαθυλάκου και τον ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου.

18-3-’73: ΤΟ “ΞΥΛΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ” ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΑΝΑ

Την επόμενη χρονιά, ανέλαβε για πρώτη φορά την τεχνική της ηγεσία, ο Γιώργος Γκιουλέκας. Η ομάδα ήταν σχεδόν έτοιμη και με την προσθήκη του Ζαρμπή από την Χαλκηδόνα, πρωταγωνίστησε. Όλα κρίθηκαν πάνω στο νήμα όμως, σ’ ένα από τα παιχνίδια που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανένας στο Άδενδρο. Την Κυριακή 18 Μαρτίου 1973, η Δόξα έπαιζε στον Καστανά και “ήθελε” μια ισοπαλία για να κερδίσει το πρωτάθλημα, στον α’ όμιλο της Γ’ κατηγορίας και την επ-άνοδό της στην Β’ κατηγορία, ενώ ο Απόλλωνας, μόνο τη νίκη… Ύστερα από ένα δραματικό παιχνίδι, που δυστυχώς στιγματίστηκε από θλιβερά επεισόδια, οι γηπεδούχοι πήραν την νίκη στις… αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που κράτησε ο διαιτητής Βασίλης Δρομπουλιανούδης. Εκτός από την ήττα και την απώλεια του τίτλου και της ανόδου όμως, εκείνο που δεν θα ξεχάσουν ποτέ, οι φίλοι της Δόξας Άδενδρου, ήταν η συμμετοχή ΚΑΙ των γυναικών (!) του Καστανά σ’ εκείνα τα επεισόδια.

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΑΝΑ

Για την ιστορία σ’ εκείνο το παιχνίδι ο προπονητής της Δόξας, Γιώργος Γκιουλέκας χρησιμοποίησε τους εξής: Γιώργο Φωτόπουλο, Νίκο Μπαγιόκα, Κώστα Μούση, Αδάμ Πέϊκο, Λάκη Αρχοντόγλου, Παναγιώτη Σταθάκη, Κώστα Παπαβλάχο, Γιώργο Ζαρμπή, Αντώνη Κούτσικο, Νίκο Πετανά και Γιάννη Τζίμα, όπως φαίνεται και από την περιγραφή του αγώνα, στο απόκομμα της ιστορικής εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”, που δημοσιεύω, στην επάνω αριστερά φωτογραφία. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σ’ αυτό το παιχνίδι, ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της Δόξας, Γιώργος Φωτόπουλος “φόρεσε” για τελευταία φορά την φανέλα της, ολοκληρώνοντας την πολυετή καριέρα του, όπως και ο αμυντικός Αδάμ Πέϊκος, που μετά από αυτό το παιχνίδι έφυγε στον Καναδά!!!Την επόμενη χρονιά, η απογοήτευση από την απώλεια του πρωταθλήματος και η αποχώρηση των Γιώργου Φωτόπουλου και Αδάμ Πέΐκου, είχαν σαν αποτέλεσμα μια μέτρια πορεία, που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Την χρονιά εκείνη, ο παλιός ποδοσφαιριστής και… πρώην πρόεδρος της Δόξας, Θάνος Μάνος, εκτέλεσε και χρέη προπονητή, για πρώτη και μοναδική φορά. Η 7η θέση ήταν η απολύτως φυσιολογική κατάληξη μιας μέτριας έως κακής χρονιάς, σ’ έναν όμιλο 10 ομάδων.

1971-’72: Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΜΑΛΙΟΓΛΟΥ

*Στην φωτογραφία, πάνω δεξιά, απ’ το αρχείο του Ι. Μαραντέλου, “βλέπουμε” την ομάδα του 1971-72, με προπονητή τον Νικήτα Μαλιόγλου. Διακρίνονται από σριστερά. Πάνω σειρά: Νίκος Μπαγιόκας, Χρήστος Χαλετζής, Σάκης Καρανικόλας, Γιάννης Τζίμας, Γιάννης Νύχτας, Άγγελος Αγγελάρας και Νικήτας Μαλιόγλου. Κάτω σειρά: Σάκης Φραγκάκης, Κώστας Αργυριάδης, Ζαχαρίας Παπαδόπουλος, Αδάμ Πέϊκος, Παναγιώτης Σταθάκης και Κώστας Κόκκος. Στις άλλες τέσσερις φωτογραφίες, από το αρχείο της ΕΠΣΜ, “βλέπουμε” τις βαθμολογίες των πρώτων χρόνων της Δόξας Άδενδρου στην Γ’ κατηγορία.

 Η περιγραφή του αγώνα στον Καστανά, που έγινε την Κυριακή 18-3-’73 και δημοσιεύτηκε στην ιστορική εφημερίδα της πόλης μας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” την επόμενη μέρα
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1972-’73. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.
 Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1970-’71. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.
 Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1973-’74. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.
Στη φωτογραφία, απ’ το φωτογραφικό αρχείο του Ι. Μαραντέλου, “βλέπουμε” την ομάδα του 1971-72, με προπονητή τον Νικήτα Μαλιόγλου. Διακρίνονται από σριστερά. Πάνω σειρά: Νίκος Μπαγιόκας, Χρήστος Χαλετζής, Σάκης Καρανικόλας, Γιάννης Τζίμας, Γιάννης Νύχτας, Άγγελος Αγγελάρας και Νικήτας Μαλιόγλου. Κάτω σειρά: Σάκης Φραγκάκης, Κώστας Αργυριάδης, Ζαχαρίας Παπαδόπουλος, Αδάμ Πέϊκος, Παναγιώτης Σταθάκης και Κώστας Κόκκος. Η φωτογραφία είναι από το εκτός έδρας παιχνίδι της Δόξας με την Δάφνη Ακροποτάμου.