1974-’75: ΕΠ-ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!!!

Μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια στην Γ’ κατηγορία και την απώλεια ενός πρωταθλήματος (1972-’73) στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Απόλλωνα Καστανά, το καλοκαίρι του 1974 ήρθε η ώρα για την επ-άνοδο της Δόξας στην Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας. Η αρχή έγινε με την επανεκλογή του Αριστογένη Καρακίζη στην προεδρία του συλλόγου και η συνέχεια, με την επιστροφή του Γιώργου Γκιουλέκα στον πάγκο της. Ο τελευταίος μάλιστα που, εκτός από την Δόξα, εργάστηκε σαν προπονητής και στην Αναγέννηση Χαλκηδόνας… έφερε μαζί του δύο έμπειρους παίκτες, τον τερματοφύλακα Χρήστο Καραφυλλιά και τον μέσο Πολύβιο Μπαλασκάκη, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην υλοποίηση του στόχου της επ-ανόδου στην Β’…

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ… ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ

Κοντά σ’ όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τους αείμνηστους Γιάννη Νύχτα στην άμυνα και Γιάννη Τζίμα στην επίθεση, που ήταν στα καλύτερά τους, όπως και οι: Λάκης Αρχοντόγλου, Σάκης Καρανικόλας, Κώστας Κόκκος, Νίκος Μπαγιόκας και Κώστας Μούσης, ενώ η εμπειρία του Παναγιώτη Σταθάκη, στην τελευταία του χρονιά με την φανέλα της Δόξας, έκανε την διαφορά στην κορυφή της επίθεσης. Κοντά σε όλους αυτούς, να προσθέσουμε και την καθιέρωση του Κώστα Καραβίδα στο κέντρο της άμυνας, ενώ σημαντικές λύσεις έδιναν από τον πάγκο και οι νεαροί τότε, Γιώργος Νύχτας (αμυντικός) Χρήστος Παρασχάκης (μέσος) και ο μοντέρνος, για την εποχή του αριστερός μπακ, Πάνος Παπάζογλου.

ΑΜΥΝΑ “ΓΡΑΝΙΤΗΣ” ΜΕ 3 ΓΚΟΛ (!!!) ΠΑΘΗΤΙΚΟ

Αποτέλεσμα όλων, όσων σας προανέφερα, ήταν η εντυπωσιακή της πορεία στο πρωτάθλημα το οποίο κατέκτησε πανηγυρικά, με απολογισμό 10 νίκες και 4 ισοπαλίες σε 14 αγώνες, με αντιπάλους τη Νίκη Νεοχωρούδας, τον ΑΟΚ Αγίου Αθανασίου, την Δάφνη Ακροποτάμου, τον Μ. Αλέξανδρο Βραχιάς, την Δόξα Πενταλόφου, την Αναγέννηση Λουδία και τον Φίλιππο Ελεούσας. Το μεγαλύτερο “όπλο” της όμως, για φτάσει σ’ αυτή την επιτυχία, ήταν η άμυνά της. Με 3 γκολ (!!!) παθητικό, είχε την καλύτερη άμυνα σε όλη την ΕΠΣΜ, ενώ ικανοποιητική ήταν και η αποτελεσματικότητα της επίθεσής της, με 23 γκολ στο ενεργητικό της.

25-5-’75: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΣΤΗ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κυριότερος αντίπαλος της Δόξας στην διεκδίκηση του τίτλου, ήταν η Νίκη Νεοχωρούδας και για τον λόγο αυτό, το τελευταίο παιχνίδι της με την Δόξα Πενταλόφου, έγινε στο γήπεδο του Θερμαϊκού!!! Ο λόγος; Η νεοϊδρυθείσα τότε Δόξα Πενταλόφου, δεν είχε δικό της γήπεδο και χρησιμοποιούσε το γήπεδο της Νεοχωρούδας. Η διοίκηση της Δόξας Άδενδρου, υπό τον φόβο των επεισοδίων, ζήτησε και πέτυχε από την ΕΠΣΜ, την διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα σε οποιαδήποτε άλλο γήπεδο εκτός από αυτό της Νεοχωρούδας, αίτημα που έγινε δεκτό. Έτσι την Κυριακή 25-5-75 κερδίζοντας με 0-3 τη συνώνυμη του Πενταλόφου, στο γήπεδο του Θερμαϊκού, διατήρησε την διαφορά της από την δεύτερη Νίκη Νεοχωρούδας και πήρε το πρωτάθλημα, χάρη στα γκολ που πέτυχαν οι: Γιάννης Τζίμας, Λάκης Αρχοντόγλου και Κώστας Κόκκος. Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι της Δόξας στην Γ’ κατηγορία, αλλά και του Παναγιώτη Σταθάκη, ενός εκ των κορυφαίων επιθετικών, που φόρεσαν την φανέλα της Δόξας. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι από την Κυριακή 25-5-1975 μέχρι και την Κυριακή 13-10-2020, για 45 και πλέον χρόνια, η Δόξα δεν είχε παίξει ποτέ ξανά στην Γ’ κατηγορία, στην οποία βρέθηκε φέτος για εξωαγωνιστικούς λόγους, τους οποίους θα αναλύσω μια άλλη φορά.

Η αήττητη πρωταθλήτρια του 1975, έτσι όπως παρατάχθηκε στον τελευταίο της αγώνα στην Γ’ κατηγορία, που έγινε στο γήπεδο του Θερμαϊκού, την Κυριακή 25-5-’75. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Γιάννης Νύχτας, Χρήστος Καραφυλλιάς, Γιάννης Τζίμας, Σάκης Καρανικόλας, Κώστας Κόκκος, Νίκος Μπαγιόκας και Παναγιώτης Σταθάκης. Κάτω σειρά: Κώστας Καραβίδας, Πολύβιος Μπαλασκάκης, Κώστας Μούσης, Χρυσομάλλης Αρχοντόγλου, Γιώργος Νύχτας, Χρήστος Παρασχάκης και Πάνος Παπάζογλου. *Από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου.
Η περιγραφή του τελευταίου αγώνα της Δόξας (25-5-’75) στην Γ’ κατηγορία. *Ο Νύχτας Ι, ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Νύχτας και ο Νύχτας ΙΙ, ο ξάδερφός του Γιώργος Νύχτας. **Από το αρχείο της εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”, της κορυφαίας εφημερίδας της πόλης μας.
Μάκης Τσουγκλίνης, Νίκος Νίκας, Νίκος Μπουνάτσος, οι αείμνηστοι Αριστογένης Καρακίζης και Γιώργος Γκιουλέκας (με τις… γραβάτες) και πίσω τους, ο Θωμάς Ουζούνης, στον χορό της Δόξας στο καφενείο του Αντώνη Βλάχου, το 1975.
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1974-’75. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.