1975-’77: ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά από απουσία πέντε ετών, από την “ενιαία” Β’ κατηγορία της ΕΠΣΜ, η Δόξα Άδενδρου επέστρεψε θριαμβευτικά (με ένα αήττητο πρωτάθλημα) σ’ αυτήν το 1975. Ο ενθουσιασμός απ’ αυτή την άνοδο “έφερε” εκείνο το καλοκαίρι στο Άδενδρο, τον παλιό άσσο του Άρη και της ΑΕΚ, Στέφανο Δεμίρη, που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία και τους: Στέφανο Δημητριάδη (από την… γυμναστική ακαδημία), Σάκη Γαβανά (από τους ερασιτέχνες του Άρη) και τον τερματοφύλακα Παντελή Παρηγόρη, με τους δύο πρώτους να γίνονται τελικά Αδενδριώτες, προσφέροντας για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες τους στην Δόξα, ενώ ο Παρηγόρης ήταν ένας από τους “ξένους” που αγαπήθηκε ιδιαίτερα.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ 14ΧΡΟΝΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΔΑΜΙΔΗ

Εκείνη την χρονιά, έκανε ντεμπούτο και ο 14χρονος Βαγγέλης Αδαμίδης, ο οποίος στη συνέχεια έφτασε μέχρι και την Β’ εθνική με τον Οδυσσέα Κορδελιού το 1980, ενώ κατά την διάρκεια της σαιζόν, σταμάτησαν το ποδόσφαιρο οι: Άγγελος Αγγελάρας, Γιάννης και Γιώργος Νύχτας, Νίκος Μπαγιόκας και έφυγε στη Σουηδία ο Νίκος Πετανάς, ενώ τον Στέφανο Δεμίρη, αντικατέστησε στον πάγκο της ο Γιώργος Γκιουλέκας. Στο αγωνιστικό κομμάτι, παρά το καλό ξεκίνημα, δεν κατάφερε τελικά ούτε να διεκδικήσει την άνοδό της στην Α’ κατηγορία, σε ένα όμιλο στον οποίο υπήρχαν δύο σπουδαίες ομάδες, εκείνη την εποχή, με την Θεσσαλονίκη να κερδίζει το πρωτάθλημα από τον Οδυσσέα Κορδελιού. Η Δόξα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία (κάτω αριστερά) από το αρχείο της ΕΠΣΜ, τερμάτισε 8η, ανάμεσα στις 12 ομάδες του γ’ ομίλου, με 7 νίκες, 5 ισοπαλίες και 10 ήττες.

ΟΛΟ ΤΟ “ΕΜΨΥΧΟ” ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1975-’76

Στην επάνω φωτογραφία, από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου “βλέπουμε” την ομάδα της περιόδου 1975-’76, στο ξεκίνημα της προετοιμασίας της με όλο το έμψυχο υλικό της. Οι τρεις πρώτοι από αριστερά, στην επάνω σειρά, ήταν οι τρεις νεοαποκτηθέντες Δημητριάδης, Γαβανάς και Παρηγόρης. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Στέφανος Δημητριάδης, Σάκης Γαβανάς, Παντελής Παρηγόρης, Νίκος Μπαγιόκας, Αντώνης Κούτσικος, Γιώργος Κουρούπης, Νίκος Πετανάς, Κώστας Καραβίδας, Χρυσομάλλης Αρχοντόγλου και Άγγελος Αγγελάρας. Κάτω σειρά: Σπύρος Βλάχος, Γιάννης Νύχτας, Σάκης Καρανικόλας, Κώστας Κόκκος, Νίκος Τεσσαρομάτης, Γιώργος Νύχτας, Βαγγέλης Αδαμίδης και Νίκος Κωστούδης.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1976-’77

Όπως την πρώτη χρονιά, έτσι και την δεύτερη αν και το ξεκίνημά της, στον γ’ όμιλο της Β’ κατηγορίας ήταν καλό, στο τέλος δεν κατάφερε να ξεφύγει απ’ την μετριότητα, τερματίζοντας στη μέση της βαθμολογίας (κάτω δεξιά) μένοντας μακριά από την κορυφή, την οποία κατέκτησε αήττητος ο Οδυσσέας Κορδελιού, ενώ η Δόξα, αν και διέθετε μία αρκετά ποιοτική ομάδα, “έμεινε” από δυνάμεις στα μισά της περιόδου. Στο παιχνίδι του α’ γύρου μάλιστα, με τον μετέπειτα πρωταθλητή Οδυσσέα Κορδελιού, το οποίο ήταν… ντέρμπι, η Δόξα ισοφαρίστηκε (1-1) με πέναλτι, λίγο πριν από το τέλος. Τότε ο Οδυσσέας Κορδελιού είχε σπουδαία ομάδα, φτάνοντας με συνεχόμενες ανόδους, μέχρι και την Β’ εθνική το 1980, ενώ η Δόξα τερμάτισε στην 7η θέση ανάμεσα στις 14 ομάδες του γ’ ομίλου, με 9 νίκες, 7 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Στην φωτογραφία, από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου “βλέπουμε” την ομάδα της περιόδου 1975-’76, στο ξεκίνημα της προετοιμασίας της με όλο το έμψυχο υλικό της. Οι τρεις πρώτοι από αριστερά, στην επάνω σειρά, ήταν οι τρεις νεοαποκτηθέντες Δημητριάδης, Γαβανάς και Παρηγόρης. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Στέφανος Δημητριάδης, Σάκης Γαβανάς, Παντελής Παρηγόρης, Νίκος Μπαγιόκας, Αντώνης Κούτσικος, Γιώργος Κουρούπης, Νίκος Πετανάς, Κώστας Καραβίδας, Χρυσομάλλης Αρχοντόγλου και Άγγελος Αγγελάρας. Κάτω σειρά: Σπύρος Βλάχος, Γιάννης Νύχτας, Σάκης Καρανικόλας, Κώστας Κόκκος, Νίκος Τεσσαρομάτης, Γιώργος Νύχτας, Βαγγέλης Αδαμίδης και Νίκος Κωστούδης.
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1975-’76. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.
Στην φωτογραφία, από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, “βλέπουμε” την ομάδα της περιόδου 1976-’77, φωτογραφημένη στο γήπεδο της Τριανδρίας, πριν τον αγώνα με την ιστορική ΜΕΝΤ. Σ’ αυτή την φωτογραφία, διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Στέφανος Δημητριάδης, Παντελής Παρηγόρης, Γιάννης Τζίμας, Σάκης Καρανικόλας, Κώστας Καραβίδας, Λάκης Αρχοντόγλου, Κώστας Κόκκος και Αντώνης Κούτσικος. Κάτω σειρά: Σάκης Γαβανάς, Πάνος Παπάζογλου, Γιώργος Ντέντος, Βαγγέλης Αδαμίδης, Μάκης Τσουγκλίνης, Πολύβιος Μπαλασκάκης και Σάκης Κουλούσης.
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1976-’77. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.