1977-’78: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Δύο ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της περιόδου και αν τα πάρουμε με την σειρά, το πρώτο ήταν η επιστροφή, μετά από απουσία πέντε ετών, ενός εκ των σπουδαιότερων ποδοσφαιριστών που ανέδειξε το Αδενδριώτικο ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον Σάκη Φραγκάκη (στην φωτογραφία, αριστερά) ο οποίος το 1972, όταν μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, προσπάθησε να καθιερωθεί, αλλά είχε την ατυχία να “πέσει” πάνω σε μια από τις καλύτερες ομάδες, που διέθετε εκείνη την εποχή ο “δικέφαλος του βορρά”. Η μεταγραφή του, στον ΠΑΟ Κουφαλίων που διεκδικούσε την άνοδό του στην Β’ εθνική, σε συνδυασμό με την στράτευσή του, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η διοίκηση Τεσσαρομάτη – Καρακίζη, οι οποίοι βάζοντας τα… χέρια στις τσέπες τους, τον έφεραν πίσω στο Άδενδρο. Η πορεία της Δόξας στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου, δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών, ήρθε η εντυπωσιακή της πορεία στον θεσμό του κυπέλλου όμως, που έμεινε στην ιστορία, αφού έφτασε μέχρι τους “4” του θεσμού, για να αποκλειστεί (0-1) από τον κυπελλούχο Θερμαϊκό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Αυτή η φωτογραφία (πάνω, δεξιά), από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, είναι “βγαλμένη” πριν από 42,5 χρόνια, στις 19 Οκτωβρίου 1977, λίγο πριν από ένα νικηφόρο αγώνα, για τον β’ γύρο του κυπέλλου της ΕΠΣΜ, με αντίπαλο τον Ελευθεριακό, με σκορ 2-1… Αυτή η νίκη της Δόξας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση γιατί ο Ελευθεριακός, που έπαιζε στην Α’ κατηγορία, ήταν και ο “φιναλίστ” του θεσμού, 1-0 από τον Εθνικό Πυλαίας, στον τελικό της προηγούμενης χρονιάς!!!Στους άλλους γύρους η Δόξα απέκλεισε κατά σειρά: *Στον α’ γύρο, στις 25-9-1977, με 1-0 τον Αίολο. *Στον γ’ γύρο, στις 23-11-1977, με 2-1 τον Οδυσσέα Κορδελιού, πρωταγωνιστή (!) στην Α’ κατηγορία, τότε. *Στον δ’ γύρο, στις 4-1-1978, με 2-0 την ΜΕΝ Τούμπας και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του θεσμού. *Σ’ αυτό τον γύρο, στις 21-1-1978, κερδίζοντας με 3-1 τον Σμυρναϊκό Βαθυλάκκου, προκρίθηκε στους “4” και άρχισαν τα… όνειρα για την πρώτη συμμετοχή της, σε έναν τελικό κυπέλλου της ΕΠΣ Μακεδονίας. *Στον ημιτελικό, που έγινε μετά από δύο αναβολές (!) την 1η Μαρτίου 1978, αποκλείστηκε χάνοντας με 0-1, από τον μετέπειτα κυπελλούχο Θερμαϊκό (1-0 τον ΠΑΟ Κουφαλίων στον τελικό) ύστερα από ένα σκληρό και επεισοδιακό αγώνα, που έγινε στο Άδενδρο. *Στο παιχνίδι με τον Ελευθεριακό, απ’ όπου και η φωτογραφία, ο Νίκος Γιαννάκαρος, πέτυχε και τα δύο γκολ της νίκης, σε μια από τις λιγοστές εμφανίσεις του, αφού δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, σε αντίθεση με τον τερματοφύλακα Κώστα Μανίκο, για τον οποίο η χρονιά αυτή ήταν η αφετηρία της καθιέρωσής του…

ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ (ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ) ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας που συμμετείχε εκείνη την χρονιά, δεν πέτυχε κάτι το ιδιαίτερο, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση, με 27 βαθμούς (10 νίκες, 7 ισοπαλίες, 8 ήττες και 43-37 τέρματα) όπως φαίνεται και στην κάτω φωτογραφία, από το αρχείο της ΕΠΣΜ, αφού από ένα σημείο και μετά έριξε όλο το… βάρος της στο κύπελλο, ψάχνοντας την μεγάλη διάκριση. Είχε όμως στην αρχή κι’ ένα αδικαιολόγητο μηδενισμό και αφαίρεση δέκα βαθμών εξ αιτίας της… βιασύνης ενός ποδοσφαιριστή της. Στο τέλος, όταν επιστράφηκαν (μετά από πολύμηνο δικαστικό αγώνα) οι βαθμοί που είχαν αφαιρεθεί, ήταν αργά, καθώς όλη η ομάδα επηρεάστηκε σημαντικά απ’ αυτό το γεγονός. Στο ξεκίνημα της χρονιάς, προπονητής ήταν ο Γιώργος Γκιουλέκας, ο οποίος στην συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον παλιό ποδοσφαιριστή της Καστοριάς, Αλέκο Καραμανίδη, που ανέλαβε με επιτυχία, τον διπλό ρόλο του προπονητή – ποδοσφαιριστή.

Η φωτογραφία (από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου) είναι από τον αγώνα κυπέλλου της 19ης Οκτωβρίου 1977, με τον Ελευθεριακό (2-1). Διακρίνονται από αριστερά. Πάνω σειρά: Ο αείμνηστος Γιάννης Τζίμας, Λάζαρος Καρατζόγλου, Χρυσομάλλης Αρχοντόγλου, Νίκος Γιαννάκαρος, Κώστας Μανίκος και Βαγγέλης Αδαμίδης. Κάτω σειρά: Σάκης Φραγκάκης, Τάκης Τσακιράκης, Σωκράτης Ντόκλης, Άγγελος (Λάκης) Χαρινάς και Κώστας Καραβίδας. Αυτή η ομάδα, με κάποιες προσθήκες, έφτασε ένα… βήμα πριν από τον τελικό του κυπέλλου της ΕΠΣΜ, αφού αποκλείστηκε (0-1) από τον μετέπειτα κυπελλούχο Θερμαϊκό.
Σάκης Φραγκάκης
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1977-’78. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.