1980-’81: Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πέντε χρόνια, από την πρώτη χρονιά που επανήλθε στην Β’ κατηγορία, το 1975-’76 δηλαδή, μέχρι και την περίοδο 1979-’80, παρά τις μεταγραφές που έκανε σχεδόν κάθε καλοκαίρι, η Δόξα Άδενδρου, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδό της στην Α’ κατηγορία, αλλά ούτε και να την διεκδικήσει ποτέ, αν και διέθετε ιδιαίτερα ποιοτικές ομάδες, οι οποίες δεν είχαν διάρκεια και τα ανάλογα αποτελέσματα όμως…
28-7-1980: Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ ΛΗΜΝΙΟΥ
Όλα αυτά μέχρι την Δευτέρα 27 Ιουλίου 1980, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος ο κ. Μαρκος Λημνιος (στην κάτω αριστερά φωτογραφία, από το αρχείο της ΕΠΣΜ, η σύνθεση του 10μελούς διοικητικού συμβουλίου)… ένας εκ των κορυφαίων παραγόντων που ανέδειξε το Αδενδριώτικο ποδόσφαιρο. Χωρίς καμία μεταγραφή (κράτησε μόνο τους: Γιώργο Τζιώτζιο και Μανώλη Λαγογιάννη, ενώ μεταγράφηκε στον Οδυσσέα Κορδελιού ο Βαγγέλης Αδαμίδης) το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν πρόσληψη του προπονητή – παίκτη Παύλου Θεοδοσιάδη, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά, είχε “οδηγήσει” τον Αξιό Ανατολικού, για πρώτη φορά, στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας.
ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τον προπονητή Παύλο Θεοδοσιάδη (πρώτος από δεξιά, στην επάνω σειρά) άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας, με την παρουσία ΟΛΩΝ σε όλες τις προπονήσεις, να είναι απαραίτητη. Στις πρώτες “αντιδράσεις” που υπήρχαν, διοίκηση και προπονητής, δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, με αποτέλεσμα να βγουν… κάποιοι και να μιλάνε για υποβιβασμό (!!!) της ομάδας. Για πρωταθλητισμό, ούτε λόγος. Το πρωτάθλημα άρχισε με νέα παιδιά και σιγά σιγά μπήκαν όλοι στο πνεύμα της διοίκησης και του προπονητή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη συνέχεια, μια ΟΜΑΔΑ με όλη την σημασία της λέξης.
ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
Αν και στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, κανείς δεν μιλούσε για άνοδο, το 0-0 μέσα στην Γέφυρα με αντίπαλο τον Μακεδονικό που είχε ομαδάρα και “πήγαινε” για πρωτάθλημα, έδειξε ότι αυτή η ομάδα που δημιουργούσε ο Παύλος Θεοδοσιάδης είχε τα χαρακτηριστικά που είχε κι’ αυτός σαν παίκτης, γι’ αυτό άλλωστε οι οπαδοί του Ηρακλή τον φώναζαν Τζακ. Η συνέχεια και παρά το “κυνηγητό” που είχε να αντιμετωπίσει, ήταν εντυπωσιακή. Στο ντέρμπι του β’ γύρου, με τον Μακεδονικό Γέφυρας (στην κάτω, στη μέση φωτογραφία, το γκολ της ισοφάρισης απ’ τον Φραγκάκη) που έληξε ισόπαλο 2-2, η Δόξα έπαιζε χωρίς σέντερ μπακ, αφού είχαν αποβληθεί και οι δύο (!!!) στον προηγούμενο αγώνα με το Μ. Μοναστήρι.
ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ
Τελικά η ομάδα της Γέφυρας κατέκτησε τον τίτλο και η Δόξα ανέβηκε σαν δευτεραθλήτρια, αφήνοντας εκτός ανόδου τον ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου, όπως φαίνεται και στην (κάτω δεξιά) φωτογραφία της τελικής βαθμολογίας, από το αρχείο της ΕΠΣ Μακεδονίας. Στην φωτογραφία (επάνω) από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, πριν γράψω τα ονόματα αυτών που εικονίζονται, πρέπει να τονίσω ότι ΟΛΟΙ οι παίκτες (Σάκης Γαβανάς και Στέφανος Δημητριάδης, που είχαν “έρθει” το 1975, είχαν γίνει ήδη… Αδενδριώτες) εκτός από τον προπονητή Παύλο Θεοδοσιάδη, ήταν όλοι από το Άδενδρο!!! Επίσης ο Απόστολος Μπουνάτσος και ο Κώστας Ψυχλούδης, καθιερώθηκαν στα 15, ο πρώτος και στα 16 χρόνια του, ο δεύτερος, ενώ ο βασικός τερματοφύλακας, Κώστας Μανίκος, ήταν τότε 18 ετών. Εκτός από αυτούς όμως σημαντική ήταν και η συμβολή των επίσης… ανηλίκων τότε, Βασίλη Πέγιου, Σταύρου Ντέντου, Κυριάκου Τραχανέλη, Δημήτρη Μασούτη και Στράτου Συντρίνη, που δεν είναι στην φωτογραφία. Ο ορισμός της ερασιτεχνικής ομάδας, δηλαδή.



*Από το αρχείο της ιστορικής εφημερίδας της πόλης μας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”.

