1981-’82: Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το όνειρο της ανόδου, στην κατηγορία των “μεγάλων” της ΕΠΣ Μακεδονίας, έγινε πραγματικότητα για την Δόξα Άδενδρου και την περίοδο 1981-’82, έκανε την πρώτη της εμφάνιση σ’ αυτήν. Με προπονητή – παίκτη τον ΝΙΚΟ ΜΙΜΙΔΗ, που μόλις είχε ολοκληρώσει την πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα, η οποία άρχισε από τον Άρη, συνεχίστηκε στην Βέροια και έκλεισε στην Επανομή, απ’ όπου και η φωτογραφία (κάτω αριστερά, με τον συμπαίκτη του, Κώστα Σγουρή) ο οποίος την προηγούμενη χρονιά, είχε τον ίδιο ρόλο στη Νίκη Ευκαρπίας, άρχισε η προετοιμασία της…

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΤ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ… ΗΡΘΕ Ο ΒΑΣ. ΠΕΓΙΟΣ

Όπως κάθε ερασιτεχνική ομάδα, έτσι και η Δόξα, είχε τα προβλήματά της, με σημαντικότερο όλων τον διορισμό του Στέφανου Δημητριάδη (γυμναστής) στη Ναύπακτο. Η μεταγραφή του στον Ναυπακτιακό Αστέρα, όπως ήταν φυσικό, αποδυνάμωσε την επίθεσή της, αλλά τότε έλαμψε το άστρο του Βασίλη Πέγιου, που όχι μόνο κάλυψε επάξια το κενό του “ψηλού”, αλλά το επόμενο καλοκαίρι, πήρε μεταγραφή (!) στην Αλεξάνδρεια, με την οποία “ανέβηκε” στην Γ’ εθνική.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΜΠΟΥΤΖΙΚΟΥ, ΤΡΑΧΑΝΕΛΗ & ΣΥΝΤΡΙΝΗ

Εκτός από τον Βασίλη Πέγιο όμως, καθιερώθηκαν εκείνη την χρονιά και ο Δημήτρης Μπουτζίκος, ο Κυριάκος Τραχανέλης και ο Στράτος Συντρίνης, που έκανε υπομονή τρία χρόνια μέχρι να γίνει αυτό. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αείμνηστος τερματοφύλακας Λευτέρης Άτζιος, απ’ το Ανατολικό, βρέθηκε κατά… τύχη και ελλείψει δεύτερου (!!!) κάτω απ’ τα δοκάρια της Δόξας, για τον οποίο πρέπει να προσθέσω και ότι ήταν συμπαίκτης με τον μικρότερο ΑΔΕΡΦΟ του Μπάμπη Άλτη (εκείνη την χρονιά “έβγαλε” δελτίο) κάτι που έμαθαν και οι δύο, πολλά χρόνια αργότερα (το 1999) αφού ο δεύτερος ήταν υιοθετημένος!!!

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ… ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Στα αξιοσημείωτα και η “συνάντηση” της Δόξας με τη γειτονική Χαλκηδόνα, για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, η οποία όπως και την περίοδο 1961-’62, έτσι κι’ αυτή την φορά, κατέκτησε το πρωτάθλημα, αν και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Άδενδρο, είχε χάσει με 2-1, χάρη σε δύο γκολ του Βασίλη Πέγιου. Εκείνη την χρονιά η Δόξα είχε να αντιμετωπίσει ομάδες με ιστορία και κατάφερε, σχετικά άνετα, να πετύχει την παραμονή της, αφήνοντας πίσω της… Ομόνοια Σταυρούπολης, Αετό Διαβατών, Θερμαϊκό, Ορφέα Ηλιούπολης και ΑΕΑ, συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς, με 11 νίκες, 6 ισοπαλίες και 13 ήττες, όπως φαίνεται και στην τελική βαθμολογία (κάτω, στη μέση) από το αρχείο της ΕΠΣ Μακεδονίας.

ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΤΣΙΚΟ

Στο τέλος εκείνης της ποδοσφαιρικής περιόδου, σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Αντώνης Κούτσικος, ο οποίος στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα κοινά και εκλέχθηκε (για τρεις τετραετίες) πρόεδρος της κοινότητας Άδενδρου σε ηλικία μόλις 32 ετών!!! Ο Αντώνης Κούτσικος, που ήταν ένας ντελικάτος χαφ, άρχισε να παίζει μπάλα την περίοδο 1966-’67 και το 1970, με την μεταγραφή του στον Ηρακλή, έκανε ένα βήμα παραπάνω και προσπάθησε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Την επόμενη χρονιά πήγε στα Γιάννενα για να επιστρέψει στην Δόξα το 1972, απ’ όπου και η φωτογραφία (κάτω δεξιά) με τον Αδάμ Πέϊκο, στην οποία συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι και την περίοδο 1981-’82, αφού προηγουμένως “πρόλαβε” να αγωνιστεί και στην Α’ κατηγορία.

Η Δόξα Άδενδρου της περιόδου 1981-’82, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Κώστας Καραβίδας, Λευτέρης Άτζιος, Βασίλης Πέγιος, Στράτος Συντρίνης, Απόστολος Μπουνάτσος και Αντώνης Κούτσικος. Κάτω σειρά: Σάκης Φραγκάκης, Τάκης Μπουτζίκος, Νίκος Μιμίδης, Γιώργος Ντέντος και Κυριάκος Τραχανέλης. *Από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου.
Νίκος Μιμίδης (αριστερά) και Κώστας Σγουρής, με την φανέλα της Αναγέννησης Επανομής, όταν αυτή μεσουρανούσε στα γήπεδα της Β’ εθνικής.
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1981-’82. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.
Αδάμ Πέϊκος και Αντώνης Κούτσικος (δεξιά) όταν ο δεύτερος επέστρεψε στην Δόξα από τα Γιάννενα, το 1972. Δέκα χρόνια αργότερα (1982) ο Αντώνης Κούτσικος, σταμάτησε το ποδόσφαιρο και εκλέχθηκε (στα 32 του) πρόεδρος της κοινότητας Άδενδρου, μια θέση στην οποία παρέμεινε για 12 συνεχόμενα χρόνια.