1986-’87: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Μία απ’ τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, αν όχι Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ήταν κι’ αυτή που κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα στην ιστορία της Δόξας Άδενδρου το 1987. Μια ΟΜΑΔΑ με όλη την σημασία της λέξης, που κατάφερε τα επόμενα πέντε χρόνια να σταθεί αξιοπρεπώς στην κατηγορία των “μεγάλων” της ΕΠΣΜ, στην οποία συμμετείχαν ομαδάρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από χρόνια, η Δόξα “ανέβηκε” ακόμη δύο φορές στην Α’ κατηγορία, το 2004-’05 και το 2013-’14, αλλά και τις δύο φορές σαν δευτεραθλήτρια, αφού αυτό του 1987, ήταν και το τελευταίο (!!!) μετά τα πρωταθλήματα του 1965, του 1966 και του 1975…

ΕΓΓΥΗΣΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ Ι. ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ

Για να “κτιστεί” εκείνη η ομάδα, η διοίκηση των κ.κ.: Νίκου Μπουνάτσου, Άγγελου Αγγελάρα και Στράτου Κουρούπη, μαζί με τους κ.κ.: Τάκη Τσακιράκη, Γιώργο Πάγκα, Νίκο Δεληγιώργη, Δημήτρη Μπουνάτσο, και… άλλους, το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να φέρουν στο Άδενδρο, έναν σπουδαίο προπονητή, τον κ. Γιάννη Κεχαγιά, η παρουσία του οποίου, αποτελούσε εγγύηση για την επιτυχία. Αξίζει να προσθέσω ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά του κ. Ι. Κεχαγιά στον πάγκο της Δόξας, αφού είχε προηγηθεί η πετυχημένη του παρουσία και την περίοδο 1984-’85, όταν ανέλαβε την ομάδα ουραγό, με έναν μόνο βαθμό την 11η αγωνιστική και την έκανε πρωταγωνίστρια (!!!) χάρη στην εργατικότητα και την μεθοδικότητά του, στοιχεία που τον συνόδευαν πάντα και γι’ αυτό είναι και ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα (!!!) στα γήπεδα της ΕΠΣ Μακεδονίας.Β.

ΑΔΑΜΙΔΗΣ – ΑΛ. ΑΛΑΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ Γ. ΠΑΝΑΚΙΔΗΣ…

Αμέσως μετά και σε συνεργασία με τον προπονητή της, η διοίκηση της Δόξας προχώρησε σε κάποιες μεταγραφικές κινήσεις, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Κατ’ αρχήν επέστρεψε, μετά από έξι χρόνια ο Βαγγέλης Αδαμίδης, ο οποίος μαζί με τον Αλέκο Αλατζίδη, που αποκτήθηκε από τον Ηρακλή Φύσκας, ήταν οι ΗΓΕΤΕΣ της Δόξας για τα επόμενα χρόνια. Μαζί τους ήρθε και ο αείμνηστος Γιώργος Πανακίδης, ο οποίος “έδεσε” το κέντρο της άμυνας και βοήθησε σημαντικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μαζί μ’ αυτούς, βρέθηκαν στην καλύτερη ποδοσφαιρική τους… ηλικία τότε και οι: Βασίλης Πέγιος, Απόστολος Μπουνάτσος, Στράτος Συντρίνης, Κώστας Μαυρίδης, Κυριάκος Τραχανέλης, Μπάμπης Αλτής, Κώστας Παπαδόπουλος, Σταμάτης Δήμτσας, Νίκος Γκέρτσης, Κώστας Κοτσαλάς, Σταύρος Ντέντος και Αλέξης Γιαννούλας, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια των έμπειρων: Δημήτρη Μπουτζίκου, Γιώργου Γαζίνα και του τερματοφύλακα Στεφάνου Βογιατζή (κυρίως).

ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΝ 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ… ΤΡΕΝΟ

Για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος η Δόξα, πέτυχε 20 νίκες, 9 ισοπαλίες και ηττήθηκε μόνο μια φορά… και αυτή την 1η αγωνιστική στην έδρα της από τον Εθνικό Μαλγάρων, διαθέτοντας την δεύτερη καλύτερη επίθεση (62) και την δεύτερη καλύτερη άμυνα (15) της Β’ κατηγορίας, κερδίζοντας τον τίτλο απ’ τον ιστορικό Θερμαϊκό!!! Ακολούθησαν πέντε… λαμπρά χρόνια στην κατηγορία των “μεγάλων” της ΕΠΣΜ, για τα οποία θα γράψω τις επόμενες μέρες. Σ’ αυτές τις μάχες της παραμονής, η Δόξα “υποχρέωσε” για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σπουδαίες ομάδες όπως τον ΠΟ Ξηροκρήνης (1989) και την Αναγέννηση Επανομής (1991) με υποβιβασμό (!!!) στη Β’ κατηγορία.

14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987: Η “ΣΤΕΨΗ” ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 1987, η Δόξα Άδενδρου “στέφθηκε” για τελευταία (!!!) φορά πρωταθλήτρια, κερδίζοντας με 5-0 την Δόξα Διαλογής. Σ’ εκείνο το ιστορικό παιχνίδι παρατάχθηκε με την εξής ενδεκάδα και διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Αλέκος Αλατζίδης, Απόστολος Μπουνάτσος, Γιώργος Πανακίδης, Στράτος Συντρίνης, Στέφανος Βογιατζής, Βαγγέλης Αδαμίδης. Κάτω σειρά: Κυριάκος Τραχανέλης Νίκος Γκέρτσης, Κώστας Μαυρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος και Σταμάτης Δήμτσας.
Στην φωτογραφία, από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, “βλέπουμε” την πρωταθλήτρια της περιόδου 1986-’87. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Γιάννης Κεχαγιάς (προπονητής), Βασίλης Πέγιος, Δημήτρης Μπουτζίκος, Σταύρος Ντέντος, Απόστολος Μπουνάτσος, Αλέκος Αλατζίδης, Γιώργος Πανακίδης, Στράτος Συντρίνης, Στέφανος Βογιατζής, Βαγγέλης Αδαμίδης, Νίκος Μπουνάτσος (πρόεδρος).
Κάτω σειρά: Κώστας Παπαδόπουλος, Μπάμπης Αλτής, Γιώργος Γαζίνας, Σταμάτης Δήμτσας, Νίκος Γκέρτσης, Κυριάκος Τραχανέλης, Κώστας Μαυρίδης, Αλέξης Γιαννούλας και Κώστας Κοτσαλάς.
 Η περιγραφή του ιστορικού αγώνα της Δόξας με την Δόξα Διαλογής, που έγινε την Κυριακή 14 Ιουνίου 1987, στο Άδενδρο. *Λεπτομέρεια: Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Χρήστος Λάλος (Lalos) με συνεργάτες τους κ.κ. Λάζαρο Ταραρίδη (Tataridis) και Στέλιο Χατζηγεωργιάδη (Xatzi) **Από το αρχείο της εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”.
Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1986-’87. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.
Στιγμιότυπο από την γιορτή που κάναμε (2017) για τα 30 χρόνια από την κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος της Δόξας Άδενδρου.