1988-’89: ΟΤΑΝ “ΕΣΤΕΙΛΕ” ΤΟΝ ΠΟΞ ΣΤΗ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όπως και την πρώτη χρονιά (1987-’88) έτσι και την δεύτερη (1988-’89) η παραμονή της Δόξας Άδενδρου, στην κατηγορία των “μεγάλων” της ΕΠΣ Μακεδονίας, επιτεύχθηκε την προτελευταία αγωνιστική και… σφραγίστηκε την τελευταία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι σε ομίλους των 15 ομάδων τότε, “έπεφταν” οι πέντε!!! Η διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ήταν ότι ο “τελικός” της παραμονής της έγινε στο Άδενδρο με αντίπαλο μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, τον ΠΟ Ξηροκρήνης, που δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ στην Β’ κατηγορία.

Στο παιχνίδι εκείνο, την περιγραφή του οποίου δημοσιεύω κάτω στην μέση (διαιτήτευσε ο κ. Βασίλης Κραστάνας, ένας εκ των κορυφαίων διαιτητών στην Α’ εθνική τότε)… η ομάδα της Ξηροκρήνης, προπονητής της οποίας ήταν ο κ. Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, είχε την τύχη να προηγηθεί στο σκορ. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου όμως, ο προπονητής – παίκτης της Δόξας κ. Φιλώτας Πέλιος, αφού σηκώθηκε στον “ουρανό” με μια καρφωτή κεφαλιά, εκτέλεσε τον αντίπαλο γκολκίπερ (Φίλιππος Τοπαλίδης) που ήταν και ο κορυφαίος παίκτης των φιλοξενούμενων. Στο δεύτερο ημίχρονο “ανέλαβε” ο Αλέκος Αλατζίδης (Πόντιος) και με δύο γκολάρες “καθάρισε” το παιχνίδι, το οποίο σφύριξε στο 89′ ο κ. Κραστάνας, την στιγμή που ο Μπάμπης Αλτής, αφού τους πέρασε όλους, ήταν έτοιμος να πετύχει το 4-1… Την τελευταία Κυριακή, η Δόξα έπαιζε στη Χαλάστρα “κόντρα” στον Καμπανιακό που όπως αυτή, έτσι κι’ αυτός, ήθελαν από ένα βαθμό για να “σφραγίσουν” την παραμονή τους. Το τελικό 0-0 σ’ εκείνο το παιχνίδι, ήταν αναπόφευκτο όπως και έγινε τελικά αφού παίχθηκε παράλληλο ποδόσφαιρο!!!

1989-’90: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Την επόμενη χρονιά (1989-’90) τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα και αυτό γιατί “έπεφταν” μόνο οι τρεις από τις 16 ομάδες του ομίλου και η Δόξα… σώθηκε από τον πρώτο γύρο. Έτσι τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς ήταν η επιστροφή του Στέφανου Δημητριάδη μετά από οκτώ χρόνια και η απόκτηση ενός σπουδαίου ταλέντου από τον Ολυμπιακό Λουδία, του Χρυσόστομου Σκεντερίδη που καθιερώθηκε μόλις ήρθε στο Άδενδρο, παρά το νεαρό της ηλικίας του!!! Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, έφυγε με μεταγραφή στην Αναγέννηση Γιαννιτσών ο Αλέξης Γιαννούλας και καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως, όταν αυτή αγωνίζονταν τότε στη Β’ εθνική!!!

Το σημαντικότερο γεγονός όμως ήταν η επιστροφή του Στέφανου Δημητριάδη στην Δόξα, η οποία συνοδεύτηκε και από ένα φανταστικό γκολ την πρώτη αγωνιστική με αντίπαλο το Πανόραμα, χάρη στο οποίο πήρε τη νίκη με 1-0. Ένα γκολ από αυτά που μπαίνουν μια φορά κάθε εκατό χρόνια (!!!) όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, αφού επιτεύχθηκε με ένα… ψηλοκρεμαστό τακουνάκι. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου (Δεκέμβριος 1989) ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον “υποχρέωσε” να κρεμάσει τα παπούτσια του και να ακολουθήσει καριέρα προπονητή, την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα, 30 χρόνια μετά…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ…

Αριστερά και δεξιά, στην επάνω φωτογραφία από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, διακρίνονται δύο παράγοντες, ο κ. Άγγελος Αγγελάρας και ο κ. Στράτος Κουρουπης, οι οποίοι σήκωσαν, σχεδόν μόνοι τους, το βάρος αυτής της σπουδαίας προσπάθειας της Δόξας στην κατηγορία των “μεγάλων” της ΕΠΣΜ. Δεν θα ήταν υπερβολή αν γράφαμε ότι έδωσαν και την ψυχή τους για την ομάδα, φτάνοντας ακόμη και στα όρια της οικονομικής καταστροφής, εις βάρος των ίδιων των οικογενειών τους, γι’ αυτήν. Ο κ. Άγγελος Αγγελάρας που έπαιξε και μπάλα στην Δόξα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ήταν ένας πρόεδρος με πυγμή που ενέπνεε τους πάντες μέσα στην ομάδα, ενώ ο κ. Στράτος Κουρούπης, ήταν ο γενικός γραμματέας που έτρεχε για τα… πάντα. Σ’ αυτή την φωτογραφία “βλέπουμε” την ομάδα της περιόδου 1989-’90 και διακρίνονται από αριστερά, πάνω σειρά: Άγγελος Αγγελάρας, πρόεδρος, Φιλώτας Πέλλιος, προπονητής, Κώστας Σταθάκης, Γιάννης Αδαμόπουλος, Απόστολος Μπουνάτσος, Αλέκος Αλατζίδης, Στράτος Συντρίνης, Διονύσης Μητσιώρης, Μπάμπης Παπαδόπουλος και Στράτος Κουρούπης, γενικός γραμματέας. Κάτω σειρά: Αλέξης Γιαννούλας, Ηλίας Μυλονόγλου, Βαγγέλης Αδαμίδης, Νίκος Γκέρτσης, Χρυσόστομος Σκεντερίδης, Γιώργος Σκεντερίδης, Κώστας Καραμπάσης και Γιώργος Μάνος. *Κάτω αριστερά, η τελική βαθμολογία της περιόδου 1988-’89 και κάτω δεξιά, αυτή της περιόδου 1989-’90. **Μεθαύριο ένα αφιέρωμα στο… καλύτερο επιθετικό ΔΙΔΥΜΟ στην ιστορία της Δόξας Άδενδρου.

Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1988-’89. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.
Η περιγραφή του ιστορικού αγώνα της Δόξας με τον ΠΟ Ξηροκρήνης. *Από το αρχείο της εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”